Ulike banker har ulike lånegrenser. Noen innvilger mellom 1 000 og 100 000 kroner i usikrede lån. Andre har igjen en øvre grense på 600 000 kroner. Med så store sprik kan det være utfordrende å finne ut av nøyaktig hvor mye forbrukslån det er mulig å søke om.

Forbrukslån og lånegrense

En lånegrense er en grense på hvor mye du kan låne. Med forbrukslån finnes det både en øvre og en nedre grense som bestemmer hvor mye bankene kan låne ut. Den nedre grensen ligger gjerne på 1 000 til 10 000 kroner. Dette avhenger veldig av banken, om den er stor eller liten, samt hva som er den øvre grensen.

De aller fleste bankene har satt sin grense for forbrukslån på 500 000 kroner. Dette er altså det maksimale beløpet du kan søke om i den banken, uavhengig av din egen årlige inntekt. Det finnes også noen banker som har 600 000 kroner som sin øvre grense, samt på 300 000 kroner eller mindre.

Siden det er såpass store forskjeller mellom de ulike tilbyderne, lønner det seg å undersøke hva din bank kan tilby før du søker om lån der. Stiller de krav om alder, inntekt eller har en låneramme lavere enn du har behov for? Da kan du søke om forbrukslån i en annen bank.

Tips: Les mer om forbrukslån her.

Inntekt og gjeld påvirker

Det er ikke bare bankenes egne grenser som påvirker hvor mye forbrukslån du kan ta opp. Din egen årlige inntekt og hvor mye gjeld du har fra før påvirker også. For at bankene skal kunne tilby deg lån må du ha en fast, skattbar inntekt.

Du kan heller ikke låne for over fem ganger denne inntekten. Videre må du være betalingsdyktig, som vil si at du kan betjene lånet over tid og om det skulle forekomme en renteøkning på 5 %.

I tillegg til inntekt, påvirker også eksisterende gjeld. Har du gjeld fra før er det mindre rom for å ta opp mer lån. Når bankene vurderer hvor mye gjeld du har regner de med både bolig- og billån, studielån, andre forbrukslån og kredittkort.

Har du et ubrukt kredittkort liggende i en skuff, kan det dermed lønne seg å kansellere eller senke kredittrammen. Lavere kredittramme gir lavere total gjeld, selv om kreditten var brukt.

Sjekk hva forbrukslånet koster

For å finne ut av hvor mye du kan låne må du først ha oversikt over økonomien din. Finn ut av hvor mye du har av inntekter, samt hvor mye du betaler i faste utgifter. Når du har gjort det ser du hvor mye har igjen til betjening av lånet. Husk at bankene regner med livsopphold når de vurderer lånesøknaden. Dette gjøres for at du ikke skal ende opp med et lån du ikke kan betjene over tid.

Når du vet hvor mye du kan betjene hver måned, kan du sjekke hvor mye et lån vil koste. Dette kan du sjekke gratis med ulike lånekalkulatorer eller hos en lånemegler. Det er også helt kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån hvis du ønsker å undersøke tilbud. Selv om du får innvilget lånet, må du ikke signere avtalen.

Oppsummering

Hvor mye lån du kan søke om avhenger av hvilken bank du søker hos, hvor mye du kan betale hver måned, samt hva din årlige inntekt er. Størrelsen på eksisterende gjeld påvirker også hvor mye penger du kan låne. Du står altså fritt til å velge hvor mye du vil søke om innenfor bankens rammer. Dersom du søker om mer enn du kan betjene månedlig eller den totale gjelden overstiger fem ganger årsinntekten din, vil du derimot få avslag.