Det er mange som tar opp lån uten sikkerhet. Fra studenter og lærlinger til pensjonister, aleneforeldre, storfamilier, arbeidssøkere og gründere. Denne typen lån er nemlig veldig fleksibel. Du trenger ikke å dokumentere hva du trenger pengene til. Hva du eier og hvordan du lever er mindre relevant, så lenge banken stoler på at du er en sikker betaler.

Hva er grunnene til å ta opp lån uten sikkerhet?

Selv om dette lånet passer for mange, så passer det ikke for alle. Det er nok av argumenter for og imot i forhold til å gå for akkurat denne type lån. Noe som er en ulempe for noen, kan også være en stor fordel for deg. Å låne uten sikkerhet kan derfor være både positivt og negativt.

Her er noen av de største grunnene til at mange tar opp lån uten sikkerhet.

Ikke alle har eiendeler å bruke som sikkerhet

Hvis du skal søke om lån med sikkerhet, må du ha noe å legge på bordet i utgangspunktet. Sikkerhet innebærer nemlig at banken kan selge dette om du ikke kan betale tilbake på lånet.

Når det gjelder store lån kan sikkerhet for eksempel være en bil eller en båt. Noen bruker til og med huset eller leiligheten som sikkerhet hvis det er nødvendig. Men også mindre eiendeler kan benyttes, om de er verdt nok. Dette kan være alt fra møbler til smykker til sykler eller klokker.

Nå er det ikke alle som eier noe som er verdifullt nok for banken. Det å eie sitt eget hjem kommer senere i livet for mange av oss. Det er heller ikke uvanlig å leie hele livet, enten fordi man ikke har muligheten til å få innvilget et boliglån, eller rett og slett fordi man ikke ønsker det.

Det er en risiko å stille med sikkerhet

Selv om du eier noe banken vil akseptere i pant, betyr ikke det at du ønsker å stille med dette som sikkerhet. Ingen tar opp et lån uten å regne med at de vil klare å betale det tilbake. Men du vet aldri om du er uheldig. Og da er det veldig bittert om banken tar fra deg noe du har bruk for eller er glad i.

Nå har også lån uten sikkerhet sin egen risiko. For eksempel er rentene og gebyrene ofte høyere på disse lånene, fordi at banken ikke skal gå med tap om du sliter med nedbetalingen. Dermed kan du også ende opp med å betale mye mer enn du lånte i lengden. Men det kan føles mer overkommelig enn å bli fratatt hjemmet ditt eller bilen din.

Hva brukes som oftest lån uten sikkerhet til?

Det finnes like mange årsaker til hvorfor man ønsker å ta opp lån som det finnes type låntakere. Det er likevel en del situasjoner som går igjen.

Lån uten sikkerhet til store, uforutsette utgifter

Store utgifter kan komme som lyn fra blå himmel. Kanskje blir du, et familiemedlem eller et kjæledyr utsatt for sykdom eller skade? Kanskje bilen eller hjemmet ditt blir utsatt for noe som forsikringen ikke dekker? Dessuten er det ofte en stor egenandel du må ut med selv om du er forsikret. Om inntekten og utgiftene dine allerede går opp i opp kan det skape problemer.

I situasjoner som dette kan du trenge en stor sum penger raskt. Er det veldig kritisk der og da, er det bedre å heller kunne betale litt ned på utgiften hver måned i etterkant. Da kan et lån uten sikkerhet være akkurat det som redder dagen.

Lån uten sikkerhet til store, planlagte utgifter

Noen store utgifter har man planlagt i god tid. Dette kan for eksempel være bryllup, store ferier, ny bil, oppussing eller kostbar elektronikk. Da har man kanskje også hatt muligheten til å spare litt en stund. Sparing kan likevel ta lang tid, og ikke alle har nok til overs for dette på jevnlig basis.

Visse ting får man kjøpt på nedbetaling, så lenge forhandleren godkjenner deg som betaler, men det er det ingen garanti for. Tar du opp et lån uten sikkerhet kan du se på det som at du sparer i etterkant av kjøpet, men dog med høyere renter enn ellers.

Lån uten sikkerhet når du har mistet inntekten midlertidig

Det er ikke uvanlig å miste hele eller deler av inntekten sin på kort varsel. For noen som jobber frilans, eller gjennom vikarbyråer, kan hverdagen være usikker. Selv om du er fast ansatt kan du miste jobben eller gå ned i stillingsprosent en dag. Bedrifter må stadig gjøre nedskjæringer eller slå seg selv konkurs.

Heldigvis har vi et godt system her i landet for personer som mister inntekt. Men det er langt ifra perfekt. Det kan ta tid å få søknader behandlet i systemet. Det er heller ikke alle utgifter som dekkes av det offentlige når uhellet er ute.

Et lån uten sikkerhet skal aldri være en langsiktig erstatning for lønn. Da får du raskt problemer når lånet er brukt opp. Men i kortere perioder kan det være gull verdt. Da kan du dekke de faste utgiftene dine inntil du får en ny, stabil inntekt.

Risikabel bruk av lån uten sikkerhet

Dessverre tar mange også opp lån uten sikkerhet til mindre konstruktive formål. Noen ønsker seg bare litt ekstra luksus i en periode, som de ikke ellers har råd til. Noen velger å ta opp lån for å shoppe og spise mye på restaurant. Dette er selvfølgelig helt opp til deg, men anbefales ikke med mindre du vil tjene nok i fremtiden til å betale gjelden.

Noen forsøker å få et lån uten sikkerhet til å tjene mer penger. Dette kan for eksempel innebære at man kjøper og selger aksjer. Vet du hva du driver med, kan det være mye penger å hente her, men det er ikke et valg du bør ta lett på.

Andre igjen bruker et lån uten sikkerhet til pengespill på nettkasinoer. Dette er enda mer risikabelt enn å ta opp lån for å bruke pengene på aksjemarkedet. Mange blir rike på store gevinster, men flere mister mer enn de vinner. Du bør kun spille med penger du har råd til å miste, og igjen, vite hva du driver med.

Valget er ditt med lån uten sikkerhet

Ingen andre enn deg bestemmer hva du skal bruke ditt lån uten sikkerhet til. Men du bør allikevel sette noen begrensninger for deg selv.

Vil du ha pengene til noe kortsiktig og risikabelt? Vet du ikke når du får inn mer penger enn du har nå? Da bør du tenke deg om to ganger.

Vil du derimot investere et lån uten sikkerhet i noe du har bruk for, som vil gi verdiøkning og som vil glede deg lenge etter at lånet er tilbakebetalt? Da kan det være lånet for deg.